Konfirmációval egybekötött ünnepi istentisztelet Alsokban

Egy leány és öt fiú konfirmált múlt héten, vasárnap délelőtt az Alsoki Református Templomban. Az ünnepi eseményen Szászfalvi László hirdetett igét. A fiataloknak, tudásuk igazolásaként négy-négy kérdésre kellett válaszolniuk ezen az alkalmon, amikor az Úr asztala is megterítésre került.

Konfirmációval egybekötött ünnepi istentisztelet Alsokban

„Te benned bíztunk eleitől fogva, Uram téged tartottunk hajlékunknak!” Ezekkel a sorokkal kezdődik a 90. zsoltár, melynek hangjai csendültek fel elsőként május 12-én, vagyis múlt héten, vasárnap délelőtt az Alsoki Református Templomban. Ünnepi istentisztelet tartottak ugyanis ezen az alkalmon, ahol egy leány és öt fiú adott számot hitbéli tudásából, mellyel teljes gyülekezeti tagokká váltak. Konfirmációjukon igét Szászfalvi László hirdetett, felolvasva az aktuális igeszakaszokat.

 

Ezek a szavak alapozták meg a református lelkipásztor gondolatait, melyek természetesen elsősorban a különleges mérföldkőhöz érkező fiatalokhoz szóltak.

 

A folytatásban a konfirmációs szertartásra került sor. A fiatalok előző este már átmentek egy nagyon komoly vizsgán, melynek bizonyítékaként számot adtak tudásukról a gyülekezet előtt is, hogy megértették és magukénak tudják a keresztény hitet. A konfirmandusoknak négy-négy kérdésre kellett válaszolniuk a legjobb tudásuk szerint, melyek között elhangzott a tízparancsolat, vagy többek között azt is el kellett mondaniuk, mi a konfirmáció, mi az eredendő bűn, vagy kicsoda a Szentlélek. És természetesen alaposan kellett ismerniük a Bibliát. A sikeres feleleteket követően Szászfalvi László egyesével áldotta meg őket, majd egy ének és egy újabb közös imádkozás után a gyülekezet főgondnoka szólt az ünnepeltekhez.

 

A sikeres vizsga emlékeként a Biblia egy példányát, illetve oklevelet vehettek át a fiatalok, majd a szülők is megköszönték a lelkész házaspárnak, hogy becsülettel felkészítették gyermekeiket az élő hit elsajátítására.

 

Az ajándék átadása után Úrvacsorára került sor, ahol először vehették magukhoz a szent jegyeket a fiatalok. Záróeseményként Szászfalvi László református lelkész vezetésével megkoszorúzták a templom udvarában található kopjafát, méltón tisztelegve a reformáció atyjai és kiemelkedő nagyságai előtt.