Nagyon sok a változás január 1-jétől

Sok változással indult ez az esztendő is. Január elsejétől több területen módosítások, módosulások történtek a jogszabályi változásoknak megfelelően. Következő híranyagunkban a legfontosabbakat gyűjtöttük össze, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Nagyon sok a változás január 1-jétől

Több változással indult ez az esztendő is. A minimálbér összege már december elsejétől megemelkedett, mégpedig 15 %-kalbruttó 266.800 forintra, míg a garantált, vagyis a szakmai bérminimum 10 %-kal, bruttó 326 ezerre. Úgyhogy ezek most nyilvánvalóan nem változtak. Emellett 6 %-kal nőttek a nyugdíjak, illetve elindult a hároméves pedagógus bérfejlesztési program, most 32,2 %-os béremeléssel. Mindemellett életbe lépett a státusztörvény a közoktatásban tanító pedagógusok számára.

 

Összesen 41 Ft-tal megnő a benzin és a gázolaj ára az uniós szabályokhoz igazodva. Mindez kettő lépésben valósul meg január 15-ig. Mindez pedig vélhetően kihat a mindennapi életére azoknak is, akik nem használnak autót, hiszen ezáltal nő a fuvarozás költsége, ami pedig vélhetően beépül majd a bolti árakba. Emellett több mint 200 kilométerrel bővült a fizetős utak listája. És persze drágulnak az autópálya-matricák is. A D1-es kategóriában a 10 napos 900 forinttal kerül többe, így 6400 forintba kerül. A havi 1460 forinttal emelkedett 10.360-ra, míg az éves matrica 8070 forinttal drágult 57.260-ra. A vármegyei matrica a D1-es kategóriában 880 forinttal nőtt és 6600 forintba kerül. Március 1-jétől indul az egynapos matrica, 5.150 forintos áron. Érdemes pontosan informálódni a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. weboldalán. Nem árt még óvatosabban vezetni a kettő évnél frissebb jogosítvánnyal rendelkezőknek. Őket ugyanis az életbelépő szigorítás alapján, szabálytalankodás esetén akár el is tilthatják a vezetéstől.

 

Január elsejétől megszűnt a CSOK, helyette elindult a CSOKPlusz Hitelprogram. Ebben a kamat maximum 3 százalék lehet, a hitel igényléséhez legalább egy gyereket kell vállalni. Természetesen csak házasok vehetik igénybe, mégpedig azok, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. Amennyiben már várandós, akkor 2025 végéig 41. éves vagy annál idősebb is lehet. Ha teljesülnek a feltételek, úgy egy gyerekkel 15 millió, kettővel 30 millió, míg hárommal 50 millió forinthoz lehet legfeljebb hozzájutni. A CSOKPlusz használt és újépítésű ingatlan vásárlására, meglévő ingatlan bővítésére és családi ház építésére egyaránt fordítható, ugyanakkor telekvásárlásra nem. A falusi CSOK viszontmegmaradt, melynél az összegekmegnőttek.Egy meglévő vagy vállalt gyermekkel 1 millió, kettő gyermekkel 4 millió, míg három gyermekkel 15 millió forint igényelhető.

 

2024-től már nem lehet hideg élelmiszert vásárolni a boltokban SZÉP-kártyával. Ismét csak meleg ételre, szállásra, szabadidős szolgáltatásokra lehet fizetni vele, így a szállodáknak, szolgáltatóknak és éttermeknek könnyebb lesz a helyzetük, mivel az emberek újra kénytelenek lesznek náluk elkölteni ezt a pénzt.

 

Január elsejétől elindult az üdítő- és szeszes italok csomagolásának kötelező visszaváltása. Minden erre vonatkozó jelöléssel ellátott, egyszer használatos üveg, fém és műanyag palackos ital csomagolása visszaváltható. A rendszer lényege, hogy a kereskedők kötelesek lesznek 50 forint visszaváltási díjat felszámolni a vásárlóknak az értékesítéskor ezekre. Kivétel a tejtermékek és a tejalapú italok, ott továbbra sem kell betétdíjat fizetnünk. Hogy mit tudunk visszaváltani, az jól látható lesz, hiszen a termékekre rákerül egy erre utaló jelzés. A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. első körben kettőezer, úgynevezett RE-automatát helyez ki a nagyobb üzletekben, amit a következő években hatezerre szeretne bővíteni.Fontos, hogy ne nyomjuk össze a palackot, mert az automata csak sértetlen állapotban fogja visszavenni azt. Most egyelőre egy több hónapos átmeneti időszak kezdődött meg, júliustól lesz kötelező a gyártóknak betétdíjas palackokban árulni az italaikat.

 

Ettől az évtől átalakul az érettségi és felsőfokú felvételi rendszer. Előbbi tekintetében magyarból új típusú feladatok, történelemből pedig új témakörök lesznek, illetve változnak a természettudományos tárgyak vizsgái és teljesen új tárgyakat is lehet majd választani. Nagyobb lesz a hangsúly a lexikális, tárgyi tudás elsajátításán. Az egyetemek tekintetében a legfontosabb változás, hogy az intézményeknek nagyobb beleszólása lesz abba, milyen tantárgyak középiskolai, érettségi eredményei és milyen egyéb teljesítmények számítanak bele a felvételin elérhető 500 pontba.

 

Várhatóan az év közepétől indul majd a digitális állampolgárság, melynek lényege, hogy személyes jelenlét nélkül, egy mobiltelefonra letölthető applikáció segítségével tudjunk intézni hivatali ügyeke. Ennek az alkalmazása azonban nem lesz kötelező. Januártól fokozatosan kerül bevezetésre a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékok házhoz menő gyűjtése. Ezt első körben 14 településen lehet önkéntesen igénybe venni. A programban részt vevők lakásonként egy-egy 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak, amely könnyen kezelhető, valamint szag- és kifolyásmentes. Emellett társasházak számára is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát, amelyet a megszokott módon kell a ház elé kihúzni a meghatározott napokon.

 

Ezeken kívül természetesen több területen léptek még életbe új jogszabályok, változások. Mindenképpen érdemes alaposan informálódni, tájékozódni a kellemetlenségek elkerülése végett.

 

 

 



Műsor

Április 29. hétfő

18.27: A szomszéd vár – turisztikai magazin

19.00: Csurgói Híradó

19.16: Így történt – archívműsor

20.03: Képújság

22.00: Csurgói Híradó

22.16: Így történt – archívműsor

23.03: A szomszéd vár – turisztikai magazin

23.36: Képújság

 

Április 30. kedd

  7.00: Csurgói Híradó

  7.16: Képújság

10.00: Csurgói Híradó

10.16: Képújság

13.00: Csurgói Híradó

13.16: Így történt – archívműsor

14.03: Képújság

16.00: Csurgói Híradó

16.16: Képújság

19.00: Csurgói Híradó

19.16: Így történt – archívműsor

20.03: A szomszéd vár – turisztikai magazin

20.36: Képújság

Időkép

Legfrissebb hírek

Naptár