Pályázat segítheti az I. világháborús síremlékek rendbetételét

Egy fontos pályázat beadásáról tárgyalt többek között decemberi ülésén városunk képviselő testülete. Az I. világháborús hadisírok rendbetételére hirdetett meg ugyanis állami forrást a Honvédelmi Minisztérium. Ennek keretében 14 csurgói hadisír újulhat meg. A munkálatokra az 1,4 millió Ft-os pályázati forrás mellett 50 ezer Ft-nyi önrészt biztosítana az önkormányzat, a kiírásnak megfelelően. A képviselők egyhangúan támogatták a pályázat beadását.

Pályázat segítheti az I. világháborús síremlékek rendbetételét

Az első világháború csurgói hőseinek sírjait a József Attila utcai temető őrzi. Itt 14 db hadisír található, melyeken az időjárás viszontagságai nyomot hagytak. Ezért mindenképpen fontos lenne a felújításuk. A keretek feltöltése földdel, a moha és egyéb szennyeződések eltávolítása, a betonkeret és a sírjel tisztítása, adott estben a cseréje, illetve a repedések újratömítése. De cserére szorulnak a névtáblák is, valamint elengedhetetlen az elsősorban növénytelepítéssel járó tereprendezés. Ehhez kapcsolódóan a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum által pályázati felhívás jelent meg a múlt év végén. A képviselő testület decemberi ülésén tárgyalta a kiírásra történő beadást. Elsőként dr. Horváth József szólt hozzá az előterjesztéshez.

 

A képviselők közül természetesen mindenki támogatta a szavazásnál az I. világháborús csurgói hadisírok felújítására történő pályázat benyújtását. A forrás elnyerése esetén, várhatóan a jó idő beköszöntével már megkezdődhetnek a munkálatok, az eredményes közbeszerzési eljárást követően.