Öregdiák találkozó könyvbemutatóval

Mint minden év június első szombatjának délelőttjén, most is megszervezésre került a csokonais öregdiákok találkozója. Ez az alkalom különleges volt, hiszen ennek keretében sor került egy könyvbemutatóra, amely a régi diákok által nagyon tisztelt és szeretett Pókos Ferenc tanár úrról szól. Dr. Tóth József, az írója foglalta össze az érdeklődőknek a könyvben megfogalmazott emlékeket nagybátyjáról, hogy miként látta őt családja és a tanítványok, mint magánembert, illetve mint pedagógust.

Öregdiák találkozó könyvbemutatóval

A szokásoknak megfelelően, áhítattal kezdődött a csokonais öregdiákok találkozója ebben az esztendőben is, amire egyébként minden év első szombatján kerül sor. Rozgonyi Emőke nagybajomi református lelkész szolgálatát követően az intézmény jelenlegi igazgatója köszöntötte a résztvevőket a gimnázium dísztermében, méltatva a rendezvény mindenkori résztvevőit.

 

A rendezvény legfontosabb része mindenképpen az a könyvbemutató volt, amely Pókos Ferencnek kívánt méltó emléket állítani. Szerzője, az egykoron ebben a gimnáziumban tanított, kiváló pedagógus unkaöccse volt, aki saját maga mutatta be írását. A könyv címe: Kor- és életrajz egy lelkész-tanárról. Ebben nagyon sok oldaláról megismerhető az egykori nagyszerű, csurgói középiskolás pedagógus. Az életrajzi részletek mellett természetesen nagy hangsúlyt kapott Pókos Ferenc tanítási elve, amit több csurgói is ismerhet tapasztalatból.

 

A könyvbemutató után Takács Andor családfakutató ismertette Pókos Ferenc családfáját, amely tablón keresztül is követhető volt. A rendezvény a hozzászólásokkal a Minden Tanárok Harangjának a megkondításával ért véget.